Wednesday, March 25, 2009

sweeden-belgium-spain day 4











Hari ini aku hendak memulakan perjalanan ke bandar brussels.Setelah selesai sarapan di hotel dan seperti biasa aku "pau" beberapa keping roti dan telur untuk bekalan sepanjang perjalanan.Hotel IBIS terletak betul-betul dihadapan stesen bas dan keretapi tetapi keadaan stesen yang tidak terurus mengingatkan aku kepada suasana stesen bas di MALAYSIA.Di belgium aku perhatikan terdapat banyak peminta sedekah yang majoritinya terdiri daripada orang islam (aku tak pasti warganegara apa tapi mungkin bosnia).
Bahasa memang menjadi satu masalah di Belgium , puas aku bertanya tempat hendak beli tiket tapi semuanya macam ayam dengan itik.Akhirnya trepaksa mengikut pergerakan orang ramai dah akhirnya aku tiba di kaunter tiket.

Nasib baik orang di tiket kaunter boleh berbahasa inggeris.Aku menaiki keretapi dua tingkat untuk ke brussels.Sepatutnya sudah lama Malaysia menggunakan perkhidmatan keretapi dua tingkat sebab KOMUTER sekarang sering kali sesak .bukan sesak kerana rakyat Malaysia makin ramai tetapi sesak dengan warga asing.kekadang geram jugak sebab sering kali aku naik komuter penuh dengan mat bangla dengan indon padahal aku seorang warganegara yang mebayar cukai.Patut dikenakan tambang lebih untuk bukan warganegara.

Selepas lebih 1 jam aku tiba di stesen keretapi GARE DU MIDI , stesen keretapi ni agak besar jugak dan tak seperti stesen keretapi di malaysia.Bandar brussels penuh dengan bangunan-bangunan lama dan bersejarah.Makanan hala ada di merata-rata tempat dan aku juga lihat ramai orang dari timur tengah dan algeria kat sini.Aku pun tak pasti apa tarikan belgium kepada mereka mungkin dari segi kemudahan makan halal.Aku berjalan menyusuri bangunan lama menuju ke GRAND PALACE yang terletak di tengah2 kawasan bandar lama brussels.kali pertama melihat grand palace aku betul-betul kagum dengan "architectural beauty" bangunan tersebut.Ukiran-ukiran yang terdapat di bangunan bagi aku adalah terlalu halus dan complex. Aku lepak lebih kurang 30 minit di hadapan dataran yang dikelilingi oleh GRAND PALACE.tempat ini memang unit kerana di tengah GRAND PALACE ada satu kawasan kosong dimana terdapat 'small cafe' untuk pelancung berehat.Untuk pengetahuan semua , GRAND PALACE dibina pada kurun ke 12 dan menjadi pusat aktiviti bagi masyarakat zaman dahulu.Di sekitar GRAND PALACE terdapat bangunan2 lain yang jelas terpelihara walaupun sudah berusia 800 tahun. Untuk makan tengah hari aku beli roti bakar berintikan keju dan tuna yang terletek di sebelah bangunan BOURSE.BOURSE ialah bursa saham yang dibina pada kurun ke 18.Disebabkan tempat2 tarikan lain terletak agak jauh diantara satu sama lain , aku membuat keputusan untuk membeli tiket HOP ON HOP OFF bus untuk ke destinasi-destinasi pelancongan di sekitar bandar Brussels.Antara tempat2 yang aku lawat ialah EU headquarters,AUTOWORLD,AUTOMIUM dan sebagainya.Aku pulang ke hotel di CHARLEROI bila hari dah gelap . Aku rasa masa yang aku ada di brussels terlalu singkat sebab bandar ini kaya dengan sejarah.Tetapi disebabkan isu kos aku terpaksa padatkan jadual aku untuk mengembara ke tiga negara didalam tempoh seminggu.badan ak terasa amat letih kerana di sepanjang perjalanan ini aku menghabiskan banyak masa berjalan kaki.Esok petang aku akan meneruskan perjalanan ke GIRONA, SPAIN.











20 comments:

  1. asmkum...bro aku tertarik ler dengan ape yag ko ceritakan ni...pengalamn ko mase travel kt negara orang membuat aku mcm nk jer melancong....tolong bagi aku tips skit cara nk p melancong di negara org xspecially di eropah...aku plan nk stokholm sweeden bln jun ni tapi masih terkial2 lagi nk cari infomation dekat sana....

    ReplyDelete
  2. boleh takde masalah , apa yang ko nak tahu psal sweeden? leh spesifik tak? senang sikit aku nak story

    ReplyDelete
  3. mcm ni bro....insyallah end of this june next month aku plan nk p europe..4 your info b4 this aku pernah travel p over c dgn mber baik but this year dia ambik leave continue study so aku nekad nk travel alone jer...(susah sgt nk cr member satu kepala mcm mber aku tu)aku mase p istanbul x pernah booking hotel pun main terjah jer p sana tp itu masa winter hotel byk kosong,same gak mase p auckland main terjah..tp itu berdua....skrg ni aku plan nk buat benda yg same gak tp kt europe mase tu summer so takut plak rase nya...coz nnti ramai plak org takut smua bajet htl overbooked...soalan aku ni bro selamat x kalo kite p sweeden sorang2?mcm mane msykt dia org kat sane?ok ke..ade money pocket/con man mcm kt malaysia ke?n then ko tolong bg tips skit pd aku mcm mane dr arlanda airport ke stockholm transportation ape yg paling murah,aku ade ask someone b4 this dia org ckp ade train bawah tanah kt sana dr airport..but bile aku search dlm internet xde plak yg dia mention kn benda ni...mcm mane plak makanan halal kt sane senang ke?lg satu kalo ler smua bajet hotl kt sane full boleh tak aku cari masjid sbg tempat berteduh ok ke?

    ReplyDelete
  4. takde masalah ko nak jalan sorang2 kat sweeden sebab mmg safe .Bagi aku org sweedish mmg polite compare dgn tempat2 lain yg aku pernah lawat kat europe.Kalau kat turkey and new zealand ko terjah , utk sweeden aku advice jgn terjah sebab generally negara scandinavian mahal gile , takut nanti budget ko plak di terjah , he he.hari terakhir aku di sweeden aku terjah gak.Baru balik dari spain hotel pun tak book , bila check hotel semua penuh.At last aku terpaksa amik hotel harga RM700 smalam sebab hotel mmg penuh gile.hotel tu kecik jer.Tapi kalau ko nak terjah gak , aku advice bila ko sampai kat CENTRAAL STATION STOCKHOLM ko gi kat satu booth yg untuk backpacker yang boleh tolong tgkkan budget hotel utk ko.Kalau ko taknak book pun takpe tapi ko kena bayar skit utk dia tolong checkkan utk ko.Brapa kena bayar aku tak ingat.
    Con man ada di mana-mana kat dunia cuma ko kena street smart and berlagak cool dan jgn cuba nampak gelabah sgt.Tapi generally mmg selamat sbab aku rasa diaorg punya kesedaran sivik mmg tinggi, aku rasa bnyk con man kat turkey lagi kot, he he.If you survived turkey then sweeden is extremely ok.
    Daripada ARLANDA ada dua option , sama ada ko naik ARLANDA EXPRESS atau pun ko naik FLYGBUSSAMA ,kedua-dua cara akan bawak ko ke CENTRAL STATION.Cuma kos naik bus separuh dari naik train.Kalau tak silap aku kos naik tren dlm 240kroner,tapi aku dah tak brapa ingat.
    Makanan halal mmg problem skit kat sweeden , aku tak jumpa makanan halal kat stockholm tapi mmg ada makanan halal kat GAMLA STAN , tapi terlalu mahal,aku survive makan sandwich jer kat sana , sampai tahap bila balik ke KL aku stop kat dengkil belasah kari ikan sebab dah kempunan sgt he he.
    kalau kat malaysia ko leh bermalam kat surau , tapi kat europe aku rasa ko tak leh buat mcm tu sebab suasana dia lain .Untuk sweeden aku advice ko book hotel dari mesia , sebab hotel mahal gile kat sana.kalau ko tak percaya cuba ko masuk website online booking n you will know what i mean.Hotel kat tgh bandar stockholm mmg mahal , kalau ko nak murah ko kena g outskirt sikit baru murah , masa kat sana aku duduk kat SCANDIC hotel yang terletak dekat sollentuna.Hari terakhir aku duduk kat HAGA HOTEL yang terletak kat tgh bandar stockholm.Anyway jgn risau sgt sebab sweeden antara negara paling selamat yg aku pernah lawati dan antara negara yang paling bersih.

    ReplyDelete
  5. satu lagi , bila ko sampai kat CENTRAAL STATION aku adivise ko g kat basement amik 3-5 day unlimited tourist pas, ko dpt jimat belanja sebab murah skit kalau ko amik tourist pass.

    ReplyDelete
  6. thks a lot mr/mrs xplorer...kalo ikut kn plan aku nnti,aku akn stay kt sana 4h/4m...coz byk benda lg aku kna tahu drpd ko ni at least trip solo aku ni berjaya....insyllh btol gak kata ko kite x boleh buat negara org mcm negara kite sendiri jgn semata2 nk save sgt buat kerja giler mcm kt malaysia..hmm lg satu aku lupe nk tanya ko..kt sane ade tourist boat kn nk tgk view island dr laut brape lame mase yg mereka ambik tuk ronda2 dlm boat n brape plak kos tu?...satu lagi ko tlg list kn tempat2 yg mesti pergi mase kt sane...skrg ni pun aku dh buat survey kt internet,b4 aku lupe mcm mane plak nite life kt sane happening ke?(sori kalo sya terlalu byk bertanya sehingga mungkin anda berkata 'ape lg c mamat ni nk tanya"..hehe)

    ReplyDelete
  7. Yep mmg ada bot utk pelancong.Brapa harga dia sebenarnya dia ikut jenis tour.Jenis-jenis package yang diaorg offer ialah UNDER THE BRIDGE OF STOCKHOLM,ROYAL CANAL TOUR,HISTORICAL CANAL TOUR dan GOOD MORNING TOUR.Selain daripada tu ada gak bot HOP ON HOP OFF yang mana ko leh gi mana-mana unlimited untuk 24 jam.Kalau ko perasan dlm flight sebelum landing ko akan nampak sweeden di penuhi dengan pulau-pulau batu , kalau ko nak g kat sini pun leh gak sebab ada speed boat yang boleh bawak ko kat sana. lokasi nak naik boat ialah kat depan royal palace and tak jauh dari GAMLA STAN.Sepatutnya aku dah start BLOG psal travel dah lama dah , sebab kalau aku catat semua info at site utk blog publishing mesti lagi accurate info,bnyk info yg aku dah lupa an even some of the softcopy pic in my trip also lost due to computer crash.
    Psal nite life aku tak pasti sebab aku rasa dia ikut season.masa aku pegi waktu late autumn.Kedai tak bukak malam sebab temperature mlm lebih kurang 2'c.Tempat menarik yg kena pegi,GAMLA STAN,RIVER CRUISE,ROYAL PALACE,THE VASA MUSEUM,CITY HALL(N LEPAK KAT TEPI TASIK)ada gak tempat2 lain yang aku pegi tapi aku dah tak ingat nama2 dia.

    ReplyDelete
  8. thks coz sudi share dgn kite..hrp2 x jemu ler melayan pelbagai soalan aku ni nnti....kalo aku ade kemusykilan ko jgn x layan plah ..hehe ..wslam

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. insyaallah kalau takde pape hal , aku leh melayan perasaan ko,he he

    ReplyDelete
  11. asmkum kawan ni aku ade sdikit prblm ler pasal nk book hotel with internet dia org decline my DEBIT card..aduh susah ler mcm ni..DEBIT kad dia org x nk accept plak satu kejer ler plak aku kna mintak tlg member aku yg ade kredit kad..tp dia org mtk no kredit kad 2 sbg bukti yg aku akan stay hotel kt sane...smua payment akan di setler kt sane,maslh aku skrg boleh ke aku pakai kredit kad mber aku tu buat booking hotel kt sane tp bile aku sampai kt sane dia org nk tgk kad kredit member aku tu camne? mati ler aku kalodia org nk check kredit kad yg ori?maksud aku bile mane aku xde kredit member aku tu bersama semasa disana,boleh jd mcm 2 ke?

    ReplyDelete
  12. bila ko booking hotel ada dua cara diaorg akan bill ko.pertama-bila ko booking directly guna website hotel biasanya dia akan mintak no kredit kad ko , tapi dia takkan charge directly ,dia akan pegang saja untuk booking confirmation.payment biasanya akan di settle kat sana.Biasanya dia nak tgk no kad yg sama.
    kedua-kalau ko nak elak masalah2 mcm ni.Ko boleh booking guna third party website or agent.Biasanya diaorg akan charge terus kat kad kredit ko so bila ko sampai kat hotel , tak perlu nak buat apa2 cuma kena bayar deposit saja.website yg biasa aku guna , www.wotif.com dan www.octopustravel.com

    ReplyDelete
  13. asmkum...aku baru jer pulang dr Cape town 2 hari lepas...sungguh seronok+penat,dapat bercuti selama 9 hari 8 malam sungguh mengujakan time winter kt sane boleh tahan sejuknya naik pening aku dibuatnya....aku terpaksa last minutes change buat decision tuk kesana coz aku jumpe member lame yg study tahfiz kt durban south africa,so apa lg alang2 dh ade member kt sane ape lg kite terjah ler..aku depart dr kl dgn mas flight mh201 at 1.20 am menempuhi penerbangan hampir 14 jam coz terpaksa transit dulu kt johannesberg sblm ke cape town.Aku sampai kt sane kul 9.45am hr yg same cume penat skit ler coz tempoh perjalan yg agak panjang gak.wlbgmpn impian aku nk ke stockholm masih blum tercapai lg insyallah tahun depan kot...moga2 dimakbulkan tuhan

    ReplyDelete
  14. bro-mas dah nak tutup penerbangan ke stockholm start september ni.cape town pun ok gak , ko gi tak table mountain

    ReplyDelete
  15. ofcourse kna p table mountain kalo x rugi ler x p sana...tp mase aku p sane dia org ckp kt sane hujan 5 haru berturut2 sblm hr aku sampai sane, kebetulan hr aku sampai tu cuaca ok bile gi sane ya allah tuhan saje yg tahu aku terpaksa q pjg semata2 nk panjat naik cable car bayang kan 3 jam tunggu punye tunggu baru dpt naik...wlpn kt sane winter tp bile matahari dh terpacak atas kepala muka yg hamsem..(hehe hamsem ke?)kena sun burn...hbs rosk kulit muka aku...skrg ni awek aku paksa aku p saloon buat facial konon nya kulit muka aku dh teruk sgt...pompuan biasa lah kalo dh syg...hehe...n then aku sempat p roben island smua benda kt c ni brgtg pd cuaca,nasib aku kdg2 baik kdg2 x gak...sbg cth sehari slps aku naik table mountain member aku bgtau try tgk kt atas table mountain tu awam tebal pada hal cuaca dr jauh cerah tp disebabkn kuasa allah taala awam tebal menyelubungi sehari suntuk pergunungan tersebut..kira aku beruntunglah pd mase tu tp bile time nk p roben island plak terpaksa tggu 4 hari baru ok...tp ikut cape town mmg cantik tp MAHAL siot brg2 souvenir ya allah hanya tuhan yg tahu tp apa2 pun aku enjoy kt c ni

    ReplyDelete
  16. ha ha - psal muka ko yg hensem tu aku tak pasti ler , kalau aku ckp tak hensem mesti pun awek ko ckp hensem gak,ha ha.Roben island tu tempat nelson mandela kena tahan kan.Anyway good to see that you enjoy your trip.Errmm!! takde souvenier utk kengkawan ke , he he

    ReplyDelete
  17. tp bro jiwa aku tetap nk p stockholm gak...dah 5 negara aku merantau hanya istanbul jer yg ade taste tersendiri tp nk tau nape?bandar istanbul tu sendiri yg unik masih mengekalkan keaslian warisan dr segi arca,senibina serta byk lg monumen kt c ni masih teguh berdiri wlpn dh dimakan zaman...aku suke bandar2 mcm tu kalo tempat lain tu same jer mcm KL ni bezanya sejuk panas jer yg lain x jauh bezanya environment hampir same...that y lah aku prefer europe country dr negara2 lain wah hr tu tgk gambar kt zurich ya allah cantiknya musim luruh salah satu musim kt eropah yg paling aku suka tgk musim luruh dia org per romantik siot....tp next year plan nk bawak parent gi umrah..insyallah...hrp2 mnjd ler

    ReplyDelete
  18. pegi umrah pun bagus gak.aku nak p london lusa ni

    ReplyDelete
  19. have nice trip...naik airasia ke mas ni?

    ReplyDelete