Monday, January 18, 2010

Pekan Sari Temerloh

fresh ikan patin (you can find ikan patin almost
everywhere in temerloh)


buffalo meat , common sight in temerloh

my wife relaxing with jr
ikan tilan
ikan salai
ikan seluang(in KL this
fish is being used to feed other large predatory fish)
ikan ubi (center picture)

ikan kalui(inside the bucket) and ikan seluang


ikan baung

"Tangkap gambor sokmo, pagi tadi pun dah ado ore tangkap gambo"- that was the reaction that i got from a makcik when i shoot her photo. I kept saying to myself that i need to be "muka tembok" in order to do street photography but to overcome the the big shyness in me ( in direct translation - "kemaluan besar" ) i feel that it was very-very difficult . If you see my photo below you will see that most of the photo is taken from a distance and the face of the subject is away from the lense. Street photography require some skills and good PR , you need to approach the subject and skillfully strike a light conversation with the subject and the rest is history . Will continue to improve my skill in the art of street photgraphy.

The location of my hotel is very close to the pekan sari , approximately 250m in distance . You can just walk from the hotel . The atmosphere there is quite hectic with the buyer and seller haggling with each other to agree on a price , people from across the river alighting from the bot penambang and the numerous small stall which were setup at the road kerb where local were having their cup of teh tarik for breakfast.The variety of item which were on sale here is truely sensory overload for me.So far in my travel i believe Pekan Sari Temerloh is the closest that you can get to an authentic traditional farmers market(with the exception of farmers market in sabah n sarawak) .But if you believe otherwise , do give me suggestion on other location as i would like to check it out myself.

The variety of freshwater fish is also beyond expectation and i had fun in identifying most of them. In fact some of the fish on sale you can only find it in a pet store or exotic restaurant in KL . Some of the fish which are truely alien to me are ikan tilan and ikan ubi .

13 comments:

  1. Orang Inggeris jarang makan ikar air tawar.
    Orang sini pun tak begitu suka makan ikan lah. Entah kenapa?!
    Walaupun Britain diliputi oleh laut.
    Ikan-ikan yang biasa ada di supermarket ialah ikan kembung, salmon, trout, itu saja. Bosan sangat! Saya suka makan kerapu. Ha ha...

    Fish & chips punya ikan, ikan kod, pun tak jual segar punya.
    Cuma ada prepacked punya fish & chips.

    ReplyDelete
  2. Salam,
    Kalau di Sarawak kita kena lah berhati-hati jika nak beli ikan air tawar.Kena check dari kolam daerah mana dan siapa yang punya(I hope you understand).
    I agree with you that street photography is not that easy as we tought.Ada kala nya kita ni di tudoh spy kerajaan(undercover photographer)..
    Anyway.. my style is just shot like a tourist.
    Maybe I will forward you an e-mail a real street photograph -Thanks.

    ReplyDelete
  3. It has been quite a sometime that I visited this Pekan Sari.
    I'm from Temerloh, but now reside in Raub.
    Street photo is not my genre,as I'm more into wildlife and bird. Nice coverage, maybe need more close-up and more face or action like that MakCik in sepia tone.

    p/s: I wonder why you cover your face? LOL

    ReplyDelete
  4. aku suka sangat makan ikan patin masak tempoyak..kat temerloh yang glemer ada satu kedai kan-kedai pak Yusop ker apa ntah namanya..

    ReplyDelete
  5. london-btul tu bnyk ikan prepack kat sana .Saya suka pegi ada satu supermarket dekat kensington , kalau tak silap FRESH FOOD MARKET.

    awang - understand what you mean . try open photo.net .there are alot of good picture over there also

    tabib - saya ada singgah di raub jugak baru2 ni.

    axim - btul tu gerai pak usop . aku makan kat sebelah gerai pak usop sebab kedai dia kebetulan tutup

    ReplyDelete
  6. First time seeing buffalo meat. I wonder what does it taste like.

    Ooooh....street photography. Love your interpretation of street photography. At times, I felt awkward doing that in Malaysia. If I travel abroad, I do not give a F*** about anything. I just pretend like a pro. LOL!

    So many fish shots :) Is it cheaper to buy them (fish) in Pekan Sari?

    I LOVE the simple setting in the market. Truly unique! MUST SEE for mylo

    Cheers!

    ReplyDelete
  7. hey xplorer.. i have the same problem as well with approaching strangers for photos - something i'm trying to work on..

    ReplyDelete
  8. mylo- do visit pekan sari .Obviously the freshwater fish is cheaper there

    lechua-i guest the problem is quite common for any photograper except for the pro

    ReplyDelete
  9. Wow weee, xplorer, terror juga kenal nama2 ikan ni rupanya! Bagus! Bagus! Den lomah sket bab-bab nih.

    Street photographer, ermmm memang perlu skill PR. Otherwise, orang akan pandang slack and not happy with us yang suka-suka ambil gambar diorang... Silap2 orang kata cam 'poyo' je :) [muka kena tebal seh!]

    ReplyDelete
  10. wahh..bestnya..suka jenguk blog ni..jenguk2 disebalik perjalanan...then lihat apa di sebalik perjalanan..

    ReplyDelete
  11. mas- kesimpulanyo , eden memang terror

    afiti - thank you do come again

    ReplyDelete
  12. Baru terkena d kedai ikan patin lurah semantan temerloh,,kedai singgah sokmo (hujung). Marah kalau bungkus,,charge tambah lagi seringgit,,mulut pekedai tu bacul,,kata bugkus tambah seringit, tak ada duit tak usah bungkus,,baru tahu kedai dia ramai org,,sbb pakai pelaris,,monyet putih,,sbb tu pelanggan kena makan di kedai,,supaya monyet tu boleh kencing dlm makanan.kalau bungkus tak jadi,,so hati-hati,,,kedai tepi sungai yg hujung,,depan pondok talipon,,pernak keluar tv3 jln-jln cari makan.. kalau tak percaya,,sesiapa yg kuat beramal,, bila nak masuk kedai baca al-fatihah 3x,,selawat,,tiup,,pasti akan rasa panas semacam,,kalau tahu ayat nabi sulaiman (penghalau jin),,lagi elok,,

    ReplyDelete
  13. nisah - mintak maaf sebab saya tak percaya kepercayaan karut macam ni . secara peribadi saya pernah tengok 5-6 perniagaan orang melayu hancur disebabkan penyebaran benda2 karut macam ni . tak di nafikan kedai2 yang terkena fitnah ni semuanya sedap2 tapi semuanya dah bankrup . agak malang sebab semuanya kedai melayu , pantang dah laku sikit ada jer kena tabur fitnah . selagi ada mentaliti mcm ni memang orang melayu takkan maju . kalau KFC , MCD and etc boleh berkembang maju dan takda orang kata ada pelaris n takda pulak kes2 santau , kenapa pulak gerai2 kecil selalu kena aniaya. Mmg tak dinafikan alam ghaib mmg wujud tapi tak bermakna kita kena jadi paranoid . Bangsa kita dah dijajah hampir 600 tahun sejak zaman melaka lagi kenapa ilmu2 sebegini tidak menjadi dan tidak digunakan untuk menghalau penjajah .

    ReplyDelete