Wednesday, January 06, 2010

Summer palace , beijing


Summer palace ni sebenarnya tempat singgahsana maharaja cina ketika musim bunga.Keluasan kawasan istana ini ialah 2.9KM persegi . Daripada keseluruhan kawasan ini 3/4 daripadanya terdiri daripada tasik.Berada di kawasan ini seolah-olah seperti berada di zaman dahulu sebab senibina kawasan istana masih terpelihara dengan elok sekali . Kalau pergi ke summer palace dan hendak menghayati sejarahnya memerlukan masa yang agak panjang jugak sebab tempat ni mmg kaya dengan sejarah.Di samping menjadi tempat tumpuan pelancong , tempat ni juga menjadi tempat rekreasi bagi warga cina dan yang menariknya ketika musim sejuk , tasik Kunming membeku sepenuhnya dan menjadi tempat bermain ice skating.

For me summer palace is one of those places that you must visit before you die.Being there personally i feel awed with its rich history and its grandeur.Every inch of it is full of history.


marble boat
kunming lake
my wife

longevity hill
my wife

5 comments:

  1. beijing is certainly somewhere i would like to be someday. forbidden city dah pernah sampai?

    ReplyDelete
  2. dah sampai , check out the link below

    http://jelajah-xplorer.blogspot.com/2009/04/forbidden-city-beijingchina.html

    ReplyDelete
  3. bila ntah aku nak mai sini..hehe

    you know what,i Love China for their History..

    even dalam setiap ukiran ada maksud tersendiri kan..

    ReplyDelete
  4. btul tu axim mmg terlalu bnyk sejarah , if you go to forbidden city , you will be overwhelm by it

    ReplyDelete
  5. pernah datang sini,more than 10 years ago,too bad,album tu ntah kemana...nilah untungnya ada blog kan?so that blh refer balik,incase kalau gambar hilang...(masa tu ambik gambar guna filem gulung..:) )

    ReplyDelete