Saturday, March 13, 2010

Masak lemak tempoyak ikan patin temerloh

Bak kata orang , tak sah berkunjung ke bandar Temerloh jika tak mencuba masakan masak lemak tempoyak ikan patin.Aku memang menggemari ikan patin tapi bab tempoyak yang aku lemah . Bila pikir pasal patin naik selera aku , tapi bila pikir balik pasal tempoyak yang dicampur sekali rasa macam tak lalu pulak nak makan. Untuk pengetahuan semua aku memang anti durian.Kalau hendak diikutkan hati dan kalaulah aku menjadi menjadi pertanian , rasa macam nak haramkan saja tanaman durian di Malaysia.
Itulah gambaran bagaimana anti-nya aku terhadap durian . Since dah travel beratus-ratus batu ke bandar temerloh so terpaksalah aku try jugak masakan ni . Nasib baik composisi tempoyak amatlah sedikit . Aku tidak pasti samaada gerai ini menyajikan masakan patin tersedap tetapi mengikut isteri aku , masakannya memang sedap.Kalau di kuala lumpur ikan patin agak berbau hanyir sedikit , tetapi di temerloh bau hanyir tidak wujud sama sekali.Bandar temerloh memang sesuai sekali di beri nama jolokan bandar ikan patin sebab ikan patin di jual di merata-rata tempat .Penduduk di sini seolah-olah obses dengan ikan patin.Gerai MEK AFIDAH terletak di medan selera di tebing sungai pahang , kalau pada waktu pagi ahad , lokasi ni menjadi tempat pasar sari temerloh . Selain masakan ikan patin , masakan2 kampung yang lain juga di jual di gerai MEK AFIDAH.

JR yang paling kecoh dlm gerai




deretan kedai di medan selera

13 comments:

  1. MY SISTER IN LAW ORANG TEMERLOH
    DIA KATA PATIN PALING SEDAP KAT SINI KAT KEDAI PAK USOP..

    ReplyDelete
  2. gerai pak usop kat sebelah gerai yang aku makan , tapi masa aku pi dia tutup

    ReplyDelete
  3. hi xplorer,
    wow...patin is my pebret!terliurrrrr gila tgk.
    hope akan sampai sini suatu hari nanti...
    akan masuk list jalan-jalan saya!
    pernah beberapa kali sampai etmerloh, tapi belum pernah try patin di area ni.
    u kata kat tebing sg pahang? boleh tak guide saya, if saya dari hiway/dr main road masuk ke bandar temerloh, how nak ke situ?
    thanks for teh info.

    ReplyDelete
  4. alamakkkkk.. Den tak ghoti makan tempoyak.. ni kan pulak gulai tempoyak!!

    [memang Den pun tak makan dughian!]

    ReplyDelete
  5. catz - i will give you the direction later . Ada gps tak , kalau ada saya boleh bagi coordinat lagi senang

    masmz- kita serumpun

    ReplyDelete
  6. Tempoyak? Pernah dengar tak pernah rasa. Macam mana rasa ikan tempoyak ni??? Manis? Masam? Tak terlintas langsung bagaimana isi durian boleh ditambah sebagai resipi sampingan.

    Mesti cuba!!!

    Cheers!
    mylo

    ReplyDelete
  7. i feel squirmish whenever i think about tempoyak. Tempoyak sits in the same rank as BUDU and CENCALUK.I extremely love cencaluk. Tempoyak is made from fermented DURIAN.I hate durian .

    ReplyDelete
  8. LOL! xplorer hate durian? I LOVE durian and cencaluk. Have not tasted budu yet. Guess it tastes sweet, sour + salty :)

    Cheers!
    mylo

    ReplyDelete
  9. yup i hate durian . My family had even offered me rM 1000 if i could finish one ULAS of durian but i decline.That how much i hate durian.I won't eat it even if i was offered RM10,000.But for RM100,000, i will considered

    ReplyDelete
  10. xplorer,
    saya tak de GPS (ha-ha..kesian).
    tomorow i'll go to kemaman.
    rasa cam nak singgah temerloh.
    :).
    minta2 dpt le rasa patin temerloh.
    can u guide me to go there?

    ReplyDelete
  11. catz- i had give you the direction on your blog

    ReplyDelete
  12. My grandma and my late auntie's restaurant...i wish i can cook like her =)

    ReplyDelete
  13. welcome to my blog amnina - really aaa , your auntie restaurant . maybe you can show to her this entry my wife just love her cooking

    ReplyDelete