Wednesday, March 24, 2010

OTAK LEMBU GORENG

otak goreng sedia utk dimakan
proses menggoreng
di potong serta di gaul menggunakan rempah rahsia
otak lembu selepas dibasuh

Aku ni selain daripada KAKI JALAN , aku jugak KAKI MAKAN . Tapi yang pasti aku TAK MAKAN KAKI dan aku KAKI BANGKU , kah kah.Kebetulan kat depan rumah aku ada pasar malam dan kebetulan pulak ada di jual pulak otak lembu . Seumur hidup aku , aku cuma pernah makan otak lembu sebanyak 3 kali sahaja. Harga seketul otak lembu tidaklah mahal iaitu cuma RM 10 sahaja tetapi memang susah hendak jumpa . Biasanya otak lembu telah awal-awal ditempah oleh kedai-kedai makan. Kalau nak ikut betul-betul otak lembu ini sedap masak lemak tapi sebenarnya digoreng begitu sahaja pun sedap.
One thing for sure cow brain is not a healthy food due to its high cholesterol content and i do not recommend you to eat on a regular basis.As for me it's just another example of BEEN THERE DONE THAT.
ADIOS

12 comments:

  1. MASYA aLLAH..

    NGERI JER TENGOK..HEHE..

    aku tak berani nak try..tak elok untuk kesihatan..:)

    ReplyDelete
  2. Tidak boleh di nafi kan..ini memang S E D A P !!!!!.

    ReplyDelete
  3. axim - kena try at least sekali

    awang - betul tu , memang sedap

    ReplyDelete
  4. A'kum xplorer.. ini kunjungan balas :)

    We're all born with a curious & inquisitive mind tapi the humdrum of everyday living byk menghakis sifat2 ni so we need people like you around to revive it lol.

    And sronok baca about your travels & POV.. bcos its the individual perspective that makes a travelogue/blog interesting otherwise pd akak its just a narration.

    So keep on sharing ya. in my family the hubs yg jd universal traveller... akak tersgt la jeles ;D

    ReplyDelete
  5. welcome to my blog justiffa - i guest if all the people in malaysia is like me , then the world will be tunggang terbalik , ha ha ha.
    Btul tu , blogginng is all about the world and how you see it otherwise it's just like reading and encyclopaedia , very starightfoward and plain

    ReplyDelete
  6. When I looked at the first two pictures...I say YUM! YUM! Looks like pisang goreng yang rangup!

    But when I scrolled down the page....GULP! The 'otak lembu' looks like 'otak manusia' LOL! Reminds me of those horror movies. Nampak ngeri :)

    I stumbled upon a nice article. Guess what???

    "Everybody knows, for example, that DHA is an important oil for the brain health of infants and children. Those who eat more DHA have been clinically proven to be smarter in adulthood. And guess what's found in cow brains? DHA."

    Source: http://www.naturalnews.com/021418_brain_food_ethics.html

    Cheers!
    mylo

    ReplyDelete
  7. mylo - when i dissect the otak lembu i does look a bit like otak manusia . no wonder i feel smarter after eating the otak lembu , he he.

    ReplyDelete
  8. adakah u sendiri yg memotong otak lembu itu???
    and wut is rempah rahsia? looks like kunyit, garam,and maybe curry powder (hiks).
    oh..do u watch 'bizarre food' on 707?
    i think we should have that kind of programe in Malaysia since we oso got many eksotik foods all over Malaysia.
    and u could be the 1st host.
    :).
    and i jadi tukang angkat barang, angkat kamera pun oke..hahahhaha...janji dpt jalan-jalan.
    :))

    ReplyDelete
  9. catz- mesti la saya yg potong sendiri otak tu . org lain tak lalu nak tgk.rempah rahsia tu biarlah saya n ADABI saja yang tahu .kalau berkeras nak tahu gak kena tanya ADABI.Tu favourite TV show saya cuma masalahnya saya ni agak pemalu sikit sebab tu gambar saya tak leatk dlm blog .
    rasanya awak dah bnyk sgt berjalan , almost everyweek pegi obersea patutnya saya yg kena jadi tukang angkat barang awak , ha ha ha

    ReplyDelete
  10. pernah makan dulu waktu kecik...time demam arwah ibu selalu suap tp dah lupa rase diewww

    ReplyDelete