Wednesday, August 04, 2010

Buaya di Port Dickson!!





Utusan Malaysia 3 Ogos 2010

TELUK KEMANG 2 Ogos - Memang benar ada buaya di Port Dickson!
Buktinya adalah penemuan bangkai seekor buaya tembaga berukuran 5.48 meter dan ukur lilit 2.43 meter dengan berat lebih kurang satu tan di pantai Ixora Permai, Tanjung Agas, Port Dickson di sini hari ini.
Penemuan itu menggemparkan penduduk sekitar yang sebelum ini hanya mendengar khabar angin mengenai kehadiran reptilia itu di pantai berkenaan sehingga bangkai haiwan itu ditemui terdampar berhampiran Kolej Uniti Pasir Panjang kira-kira pukul 12.45 tengah hari ini.
Kisah buaya di Port Dickson pernah menjadi topik hangat pada Januari lalu apabila seorang pemuda dari Melaka mendakwa kakinya digigit oleh reptilia itu sehingga cedera.
Bagaimanapun, kisah itu dinafikan Jabatan Perikanan negeri serta Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) selain kerajaan negeri.
Penduduk yang menemui bangkai buaya tembaga itu, Suhaimi Salim, 35, berkata, ketika itu dia memancing bersama-sama rakannya di lokasi berkenaan.
''Pada awalnya saya nampak satu objek seperti sebatang kayu besar dihanyutkan arus dan terapung di permukaan laut tetapi selepas dihampiri kami terkejut apabila objek itu adalah bangkai seekor buaya yang besar," katanya ketika ditemui di sini hari ini.
Tambahnya, dia bersama beberapa rakan yang lain menarik bangkai buaya itu ke pantai selepas yakin reptilia berkenaan sudah tidak bernyawa lagi sebelum menghubungi anggota polis dan orang ramai untuk mengesahkan penemuan bangkai berkenaan.
Tinjauan Utusan Malaysia mendapati, lokasi kejadian bertukar menjadi 'pesta' apabila orang ramai mula berkumpul untuk menyaksikan bangkai haiwan itu dari dekat.
Kata mereka, selama tinggal di Port Dickson dan berkunjung ke Tanjung Agas, ini adalah kali pertama reptilia sebesar itu ditemui oleh penduduk.
Bagi Mohd. Farez Mohd. Said, 19, dia percaya reptilia berkenaan datang dari kawasan paya bakau Sungai Linggi dan berada di laut untuk mencari ikan di pesisir pantai.
''Kami memang biasa memancing di situ dan penemuan bangkai buaya ini menakutkan kerana ia besar," katanya.
Bagi Azay Mohd. Safri, 30, pula, dia tidak menduga ada buaya 'tersesat' di laut dan ia boleh mengancam nyawa manusia lebih-lebih lagi pada waktu malam dan ketika reptilia berkenaan kelaparan.
''Tentulah kami terkejut kerana ada buaya di laut Port Dickson," ujarnya.
Dalam pada itu Penolong Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) negeri, Mohd. Zafifi Ramli berkata, pihaknya akan menyiasat kewujudan bangkai buaya di Tanjung Agas itu dan punca kematian haiwan itu.
''Kita akan menjalankan kajian terhadap bangkai buaya itu dengan bantuan kakitangan Zoo Melaka," ujarnya.

*you might also interested reading my other posting on Linggi.

*do also check out CAROL SPOT A CROC video at youtube on crocodile sighting caught on video at tanjung tuan, port dickson

6 comments:

  1. Mungkin tersesat dari Sg. Linggi ni. Ntahlah.. tapi nyatanya, Perhilitan kena siasat habitat buaya di kawasan sekitar utk pastikan mmg xde buaya tersesat dari kawasan berdekatan ke kawasan perkelahan di Port Dickson tu.

    ReplyDelete
  2. yep they should take that initiatives . even your CROCS slipper won't help you if you face off with a real crocodile

    ReplyDelete
  3. eeeee..takut jer dengar berita ni..

    ReplyDelete
  4. kena hati2 kalau nak pi PD . Mesti ada sesuatu yg terjadi di sungai linggi yg menyebabkan buaya keluar sampai ke laut . mungkin pasal pencemaran n ikan2 di sungai dah berkurang . so buaya kena berenang jauh ke laut

    ReplyDelete
  5. Nasib baik tak nampak batang hidung buaya tu last time I went there!

    ReplyDelete
  6. btul tu yup haris you are lucky , tapi best jugak kalau dpt witness personally the crocodile

    ReplyDelete