Tuesday, September 07, 2010

Hantu Kom-Kom

the house which i grew up as a kid


Hantu KOM-KOM

xplorer : second from left


When i was a small kid growing up in a kampung , the last ten days of ramadhan was the best time of our lives . Not because we were busy with our prayer due to lailatul qadar, but we were busy dressing up as hantu kom-kom. Arm with a small torch light , we would normally parade in small groups either by foot or by bicycle around our kampung . The reason why we have the guts to do it during that period was simply because as a kid i was being told by my grandfather (who is actually the kampung tok imam) that during ramadhan all the ghost and the devil will be chained.Futhermore most of the kampung houses wil be lighted up by pelita around their houses.


Now the kampung which i grew up is no more all in the name of developement . Pity my children as they will never experience the joy of living in a kampung.


Selamat hari raya maaf zahir batin to all and don't eat your lemang while driving , it could be fatal.:-)








9 comments:

  1. xplorer, selamat hari raya too... (hahaha don't eat lemang eh?!!! ni mesti kalau yang dah tak sabau nak sambut raya nih.. hi3x)

    lain kan dak2 zaman sekarang dengan jaman kita budak2 dulu... kampung : da fun n xperience ;D

    ReplyDelete
  2. mas- btul mmg lain tapi .mmg dah tak sabau , dah tak sanggup dah nak keje

    ReplyDelete
  3. Xplorer, akak pun camtu, tgk fail pun rasa nak muntah je ha lol.

    Selamat menyambut aidilfitri bersama all ur loved ones. maaf zahir batin :D

    ReplyDelete
  4. Firstly, tak tahan pesanan yang last skali tu. Jgn makan lemang masa driving? HAHAHAHA!

    Berciter psal kampung ni.. susah dah skrg ni nak cari kampung yang betul2 bercirikan kampung kan?

    ReplyDelete
  5. takutnya citer antu kom-kom dulu2...
    Selamat Hari Raya Explorer...!!!

    ReplyDelete
  6. Slamat Hari Raya Xplorer and family. Kat mana kampung? Rumah lama tu masih ada? Cantik.

    I ingat lagi cara ikat kain sarung nak jadikan telekung tu. Ikat kat belakang kepala, lepas tu bukak kain sarung ke atas dan tarik ke belakang.

    ReplyDelete
  7. rs - citer hantu kom2 tu mmg famous kat sebelah utara.selamat hari raya to you to

    kak aishah- thank you and selamat hari raya to you to . kampung tu kat penang , rumah lama tu dah lama dah kena roboh sebab buat apartment baru

    ReplyDelete
  8. Hari pertama Raya semua Jam.
    Traffic Jam (Kawasan orang Melayu)Internet pun Jam(Sapa yg guna slow kbps) dan SMS pun Jam.
    Salam Aidil Fitri Ma'af Zahir Batin.

    ReplyDelete
  9. awang - btul tu internet mmg lousy sekarang ni . selamat hari raya to you and family

    ReplyDelete