Sunday, December 05, 2010

Mud Crab - Ketam Nipah

If you had asked me to name my favourite food , i would definitely name steam mud crab.Personally i feel mud crab have more flavour compare to a lobster.The flesh is sweet and steaming it is the best way to preserve the flavour . For me adding other flavour will ruin the original flavour of the crab and that's why i recommend steaming it . The price per kg differs according to location . If you live in KL the price of live big size mud crab will be around RM 60 to 70 per kg . In penang the average big size mud crab is between RM 25 to 35 per kg .





to kill it , put it directly in hot boiling water . this is the fastest and most humane way to immediately kills it
after a few second it will be dead
clean the mud with a brush
steam it
claw flesh-the best part
this is how it look like after steaming
the inside flesh

sweet and succulent

9 comments:

  1. wah penuh dia punya isi, manis kan ketam ni, balik perlis itu hari dapat makan di kuala perlis.. masak dengan kuning telur asin.. tapi bukan lah masak sendiri, makan di kedai.. hehe..

    ReplyDelete
  2. Uih! Bagak-bagak ketam kau dapat?

    ReplyDelete
  3. lady - kalau goreng ngan telur asin pun saya penah makan jugak kat restoran cina . tapi stilll saya prefer makan steam jugak.

    haris - he he , besar baiikkkk punya

    cathj - memang sodappppp

    ReplyDelete
  4. hi explorer,

    wow..isi penuh..sedapppnya...! pernah mkn ketam ni.masak black pepper tapi di restaurant.
    now ni kalau nak tataw mana nak dapat. plus sesambil dia masih bergerak, agak seram dak pegang. hehhee.takut dia sepit tangan ku. ihik.

    ReplyDelete
  5. catz-kalau nak cari ketam ni pi kat area pelabuhan kelang atau kuala selangor , banyak di jual kat tepi jalan.sesambil dia tu apa hah? he he

    ReplyDelete
  6. sedap nyer...mmg fav aku mkn ketam nipah since kecik lg...tho whole fmly mmg suka ktm nipah nie...tp kalo dpt ketam betina mmg sedap wey...kene yg bertelur plak lg superbbb....tp kalo beli kat kdai mmg susah nak dpt yg betina...dorang da siap ikat per kilo...tp kalo jual sekor2 mmg aku akn plh yg betina...isi dia lebey manis dr betina jantan...

    ReplyDelete
  7. bro yg betina mmg susah nak cari selalu kedai dah borong

    ReplyDelete
  8. Adoi.... Sedap betul....plan to go Penang soon with my family...he....he....

    ReplyDelete