Monday, May 23, 2011

Arnab goreng kunyit



















Sebenarnya ni kali pertama dapat beli daging arnab mentah seekor.Susah jugak sebenarnya nak cari daging arnab , itu pun kebetulan tanya kat kedai pet store yang jual arnab , owner dia pun buat jualan arnab daging tapi on request basis saja .Arnab yang ditempah akan disembelih pada hari yang sama sebelum di hantar ke rumah pelanggan. Harga seekor ialah rm 35 dan berat lebih kurang satu kilo.Daging arnab tidak di nafikan memang sedap walaupun isinya agak liat tetapi tidak seliat isi ayam kampung . Susah nak jumpa punya pasal aku beli dua ekor , untuk dimasak 2 jenis masakan . Untuk kali ni aku cuma goreng kunyit camput bawang, memang best gile .Confirm lain kali aku nak beli lagi

Tuesday, May 17, 2011

Hati ikan cencaru

Ramai yang tak tahu yang hati ikan cencaru sebenarnya boleh dimakan dan rasanya pun fuhh!! Tersangatlah sedap seakan hati ikan pari yang lembut dan enak tu.Bagi orang-orang bandar , dah tentu tak tahu akan kewujudan hati ikan cencaru ni.Even mak mentua aku pun tahu.Selalunya balik je dari pasar lepas beli ikan terus dicuci dan dibuang perut sekali dengan hatinya sekali.Bayangkan kalu orang veteran macam mak mentua aku pun tak tahu ,ni kan orang-orang muda macam korang.Tapi XPLORER memang tahu ler benda2 macam ni.
.
Nak kenal hati ikan cencaru senang , biasanya hati ini akan terlekat sekali dengan telur ikan dan bentuknya seakan-akan hati ayam.Tekstur hati ikan juga mirip seperti hati ayam.Bagi yang tak biasa,selalunya hati ini akan di buang sekali dengan perut ikan.Hati ikan ni lembut , jadi semasa hendak mengasingkan hati dan perut kenalah berhati-hati sebab ianya mudah hancur.
.
Cara nak memasaknya pun sangatlah senang.Cuma perlu kisar serai,bawang putih dan halia kemudian dicampurkan bersama hati ikan..oh ya jangan lupa letak kunyit.Kalau nak rasa pedas sikit , boleh letak sekali sedikit cili mesin.Perap seketika dan kemudia bolehlah di goreng dengan api sederhana masak sehingga gasik.Benda ni best kalau digaul dengan nasik panas.Kalau teringin nak rasa hati ikan ni, tuan2 dan puan2 hendaklah proses ikan ni kat rumah ye...kalau suruh penjual ikan yang proses , alamatnya tak merasa ler......selamat mencuba :-)












































- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, May 15, 2011

My new IPAD 2

image
I had queu for 2 hours yesterday to purchase an IPAD 2 at sunway pyramid.The ipad was selling like pisang goreng panas that in just 3 hours after the store was open , all the IPAD was snapped out and i could visibly see the frustration on some of the people who turn up late.


I had always carry a camera wherever i go just in case if i see anything interesting that i would like to share with my reader.With an IPAD , i could blog anytime and anywhere in the world.This could be a start of a beautiful relationship with my IPAD.he he


Wednesday, May 11, 2011

Lake Kenyir Resort and Spa

sunyi betul tempat ni .itu antara ungkapan pertama yang keluar dari mulutku bila pertama kali menjejakkan kaki ke tasik kenyir.tempat ni tak dinafikan cantik dengan kawasan tasik sejauh mata memandang. Cuma terdapat 2 famili sahaja termasuk famili aku di seluruh kawasan resort.Sudahlah chalet terletak berasingan antara suatu sama lain,bila tiba waktu malam suasana jadi agak sepi dan agak spooky ditambah dengan bunyi unggas dan serangga.Kalau nak bermalam disini pastikan anda bawak makanan lebih sebab makanan hotel agak mahal dan tiada alternatif lain untuk beli makanan.
Aktiviti kat sini banyak tapi malang bagi aku sebab 2 hari berturut2 hujan . Kalau nak hilang stress tempat ni memang sesuai,chalet pun agak luas dan selesa cuma yg tak best makanan hotel agak mahal dan terhad.



















Sunday, May 08, 2011

My family




My eldest daughter had finally accepted the presence of her younger sister . It had been a tough journey for me and my wife initially as she would constantly cry and would not let us attend to her younger sister. My wife had shed tears because of this and the sight of our eldest daughter kissing her sister bring cheers to the whole family . The above picture was among the first picture of both of them together.

Friday, May 06, 2011

Century Egg






I'm very sure that most of you especially the malay haven't heard about century egg . Most of you would have seen it at the supermarket but choose to ignore it . Physically it look abit weird with its blackish colour and strong stinky odour.Difficult to explain the taste in words but it's more a less like a combination of stinky aged cheese and spoiled egg. Maybe i'm over exaggerating the facts over here but you have to taste it to believe it . Honestly it's an acquired taste and it's not for everybody. For me the taste is not that bad and i could eat it raw . I'm not sure how the chinese would eat it but for XPLORER, balun ajelah . Another been there done that for Xplorer.

.

Some info on century egg from wikipedia

Century egg, also known as preserved egg, hundred-year egg, thousand-year egg, thousand-year-old egg, and millennium egg (orPidan in Mandarin), is a Chinese cuisine ingredient made by preserving duck, chicken or quail eggs in a mixture of clay, ash, salt, lime, andrice hulls for several weeks to several months, depending on the method of processing. Through the process, the yolk becomes a dark green to grey colour, with a creamy consistency and an odor of sulphur and ammonia, while the white becomes a dark brown, transparent jelly with little flavor. The transforming agent in the century egg is its alkaline material, which gradually raises the pH of the egg to around 9, 12, or more during the curing process. This chemical process breaks down some of the complex, flavorless proteins and fats, which produces a variety of smaller flavorful compounds.

Some eggs have patterns near the surface of the egg white that are likened to pine branches, and that comes up as one of its Chinese name, the "pine-patterned egg".

Monday, May 02, 2011

Kolam air panas Ulu Slim ,perak

Apsal ler tempat ni selekeh sangat , itulah ungkapan pertamaku bila menjejakkan kaki buat pertama kali ke Kolam Air Panas Ulu Slim yang terletak di Slim River , Perak . Perjalanan dari KL ke tempat ini memakan masa hampir dua jam menggunakan motosikal tapi hasilnya agak mengecewakan disebabkan tempat ini selekeh dan tidak terjaga.
.
Tempat ini mempunyai banyak potensi tapi bagi aku cara tempat ini dibangunkan menimbulkan seribu satu tanda tanya . Tak jauh dari tempat kolam air panas dibina satu kompleks jualan cenderamata , makanan dan tandas awam . Tapi yang menjadi tanda tanya ialah kenapa di bina suatu kompleks di kawasan yang berasingan dengan kawasan kolam air panas . Tarikan yang sebetulnya ialah kawasan kolam air panas dan bukannya 'KOMPLEKS AIR PANAS yang tiada punca air panas" masuk akal kan . Aku pasti kerajaan sudah mengeluarkan belanja yang mahal untuk membina kompleks ini tapi semuanya sia-sia jika kawasan punca air panas itu sendiri tidak terjaga dan kotor.
.
Satu lagi perkara yang aku nampak tak kena ialah tidak ada tempak yang sesuai untuk pengunjung hendak rendam kaki atau sebagainya . Punca mata air panas adalah terlalu panas untuk pengunjung melakukan aktiviti terapeutik , so sepatutnya di alirkan sedikit dari punca air panas kekawasan kolam yang dibina khas untuk pengunjung. Contoh terbaik bagi aku tentang pengurusan kawasan kolam air panas ialah di Sungai Klah Hot spring. KLIK SINI