Saturday, December 31, 2011

Aroma ikan bakar , jeram , kuala selangor

Kalau nak makan ikan bakar segar , murah dan ada tempat melepak yang best
tempat yang paling best kat selangor ni tak lain dan tak bukan ialah di Aroma ikan bakar . Dulu tempat ni mcm chokia je tapi sekarang dah banyak sangat perubahan dari segi servis dan quality makanan.Bahkan tempat ni dah jadi famous sampai kalau pergi pukul 6 dan keatas keadaan akan jadi sesak sebab terlalu ramai pengunjung.Cuba bayangkan menu yang aku order macam dalam gambar dibawah semuanya cuma rm150 sahaja,ikan stim kerapu yang aku order tu beratnya dalam 2kilo setengah .kalau beli mentah kat pasar harganya dalam 26-30 sekilo, maknanya harga ikan mentah saja dah dekat 65 ringgit.Jadi kalau dicampur dengan menu2 yang lain yang aku order seperti udang cili , sotong celup tepung,sayur kailan , pari bakar , siput pahat masak cili dan minuman harga rm 150 memang amat berbaloi.Tempat ni terletak di Jeram di daerah kuala selangor.Nak ke tempat ni senang jer , sampai saja di masjid jeram dari kuala selangor masuk simpang kanan dan jalan terus sampai kawasan pantai.kedai ni betul kat hujung pantai.kalau nak pergi tempat ni aku suggest kena sampai dalam pukul 5.30ptg dan lepak tgk sunset sebab pemandangan sunset kat sini memang menarik.




























































































Saturday, December 17, 2011

Bukit Melawati and taman ikan air tawar kuala selangor

Aarrghhh eerrrrgghhh aaarrrgghhh , don't know what to write . I\'ve been scratching my head for almost an hour hoping that it would trigger and release some hidden neuron responsible for generating ideas but to no avail.

Just enjoy the photo for this entry which i took in bukit melawati and taman ikan air tawar kuala selangor.There is a tram at the foothill which will take you to both places and it will only cost you rm 3 , pretty cheap huh!.Do check on the following link if you need more info on bukit melawati especially on the historical aspect of it.Overall this place is ok and a great place to bring your family over the weekend.

http://www.kualaselangor.info/bukit-melawati.htm

















































































- Posted using BlogPress from my iPad

Monday, December 12, 2011

Daun Beremi @ pucuk sepit

Daun Beremi atau nama saintifiknya sesuvium portulaca boleh dikategorikan sebagai antara makanan tradisi yang semakin pupus sekarang ni.Kalau di KL boleh dikatakan memang tak wujud langsung daun ni , kalau tanya orang kampung pun mungkin ada yang tak mengenali daun ini. Daun ini sebenarnya tumbuh meliar menjalar di pesisir pantai dan di katakan mempunyai banyak khasiat khasnya asma dan dapat menghilangkan ketagih merokok.setakat mana kebenarannya tak dapat dipastikan tapi itulah petua orang tua tua.Daun ini boleh dibuat ulam , dimasak ataupun kalau jenis jeruk boleh dibuat secara kerabu untuk dimakan sebagai pembuka selera.Rasanya agak sedap jugak tapi susah nak cakap rasa original dia macam mana sebab sudah di buat jeruk.Produk ini diedarkan oleh persatuan nelayan kuala kedah , selain daripada kuala kedah tak pasti dekat mana lagi boleh dapat produk ini.










Thursday, December 08, 2011

Golden moment in Jeram kuala selangor

I was in kuala selangor having my dinner when the sun sets in.The colour was explosives and the beach background was just perfect.
A reminder to carry your camera whenever you go. Moment like these is priceless .